انواع بست لوله برق کدامند و هر یک چه ویژگی هایی دارند؟
بست لوله برق به مجریان ساختمان این امکان را می دهد که به اجرای تاسیسات برقی ساختمان ها سرعت ببخشند. امروزه با گسترش صنایع و هوشمند شدن آن ها، تاسیسات برقی ساختمان ها از مسیرهای متعددی تشکیل می شوند. این مسیرها عمدتا برای ایمنی بیشتر و تعمیر و نگهداری راحت تر عمدتا از کنار دیوار ها و یا زیر سقف ها عبور می کنند.
به منظور نگه داشتن لوله های برق در مسیرهای مورد نظر عمدتا از بست لوله برق استفاده می شود. این بست ها از تنوع بسیار زیادی برخوردار بوده و هر کدام تحت شرایط به خصوصی تولید می شوند. به طور کلی در هنگام انتخاب این دسته از متعلقات لوله های برق، باید به شرایط محیط و نیز نوع لوله مورد نظر توجه گردد.
انواع بست لوله برق
به طور کلی بست لوله برق عمدتا بر حسب نوع کاربرد و طراحی به خصوصی که دارند، دارای انواع گوناگونی هستند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
از جمله پرکاربرد ترین و پر طرفدار ترین بست های موجود در بازار، بست فلزی عایق دار است. عمدتا این تجهیزات علاوه بر تحمل وزن بسیار زیاد به علت روکش پی وی سی موجود در سطح خود قادر هستند به خوبی در برابر رطوبت از خود مقاومت نشان دهند. به همین دلیل عمدتا اکثر صنایع از این بست ها در محیط های روباز استفاده می کنند. روکش پی وی سی موجود در این بست ها می تواند ارتعاشات به وجود اماده در لوله ها را تحت تاثیر عوامل بیرونی به خوبی جذب کرده و طول عمر آن ها را افزایش دهند.
از دیگر انواع بست لوله برق، می توان به بست های گالوانیزه اشاره کرد. طراحی به خصوص این بست ها سبب شده تا از آن ها در محیط های روباز استفاده گردد. به طور کلی بست های گالوانیزه در برابر رطوبت و سایش از خود مقاومت نشان داده و طول عمر بسیار بالایی دارند.
بست پایه دار
طراحی به خصوص این دسته از ساپورت ها و نگهدارنده های لوله برق، سبب شده تا از این دسته از تجهیزات در موارد خاصی استفاده گردد. به طور کلی این تجهیزات از دو پایه تشکیل شده اند این دو پایه وظیفه دارند لوله برق موجود در تاسیسات برقی ساختمان را به دیوار و یا سقف متصل نمایند.
بست ریلی
از دیگر بست های پرکاربرد در تاسیسات برقی ساختمان ها و صنایع گوناگون می توان به بست های ریلی اشاره کرد. این نوع از بست لوله فلزی قادر است لوله و اتصالات را به دیوار و یا سقف متصل کند. عمدتا نحوه نصب این دسته از تجهیزات سبب می شود تا حد قابل توجهی سرعت اجرای تاسیسات برقی ساختمان ها و صنایع افزایش پیدا کند.
بست پلاستیکی
بست های پلاستیکی عموما برای نگهداری لوله ها و اتصالات پلاستیکی موجود در تاسیسات برقی مورد استفاده قرار می گیرند. به طور کلی این تجهیزات در مقایسه با بست فلزی، از استحکام کمتری برخوردار هستند.
نحوه تولید بست لوله برق
به طور کلی به منظور تولید بست لوله برق و لوازم جانبی، عمدتا از ورق های فولادی استفاده می شود. چرا که لوله ها و متعلقات وابسته به آن ها عمدتا از وزن زیادی برخوردار بوده و به همین دلیل نگهدارنده باید از استحکام زیادی برخوردار باشد. به منظور تولید این نوع از لوازم جانبی، ورق های متناسب با سایز و اندازه بست مورد نظر بریده می شوند. در مرحله بعد این ورق ها متناسب با طراحی انجام شده فرم دهی شده و در آماده پرداخت کاری می شوند.
پس از عملیات پرداخت کاری، بست ها تحت فرایند گالوانیزاسیون قرار می گیرند. عمل گالوانیزاسیون این ورق ها عمدتا به روش آبکاری گرم انجام می شود. در طول این فرآیند حوضچه ای از فلز روی مذاب تهیه می شود. این حوضچه در دمای ۴۵۰ درجه سانتی گراد بوده و به این ترتیب جدایش پیوندهای اتمی سطح بست ها به خوبی و تا عمق مناسبی انجام می شود.
به محض جدا شدن این پیوندها، اتم های فلز روی موجود، با اتم های فولاد پیوند برقرار کرده و به این ترتیب پوششی از فلز روی در سطح بست ها قرار می گیرد. عمدتا این پوشش تا عمق ۷۰ میکرون از سطح فولاد نفوذ می کند. این ضخامت از پوشش فلز روی سبب می شود تا طول عمر بست ها به طور قابل توجهی افزایش پیدا کند.
نحوه نصب بست لوله
به طور کلی بست های به کار رفته در تاسیسات برقی ساختمان ها و صنایع عمدتا از طراحی به خصوصی برخوردار هستند به همین دلیل فرآیند نصب آن ها تقریبا با یکدیگر متفاوت است.عمدتا این دسته از تجهیزات از دو بخش اصلی تشکیل شده اند. بخش اصلی آن ها محل قرارگیری لوله فلزی است ک بخش دیگر آن به دیوار و یا سقف متصل می شود. به منظور نصب بست ها در ابتدا محل مورد نظر در دیوار و یا سقف از طریق تجهیزات سوراخکاری مانند دریل سوراخ شده و درون آن رولپلاک قرار می گیرد. سپس بست مورد نظر از طریق پیچ های مرتبط به دیوار و یا سقف متصل می گردد.
مزایای استفاده از بست لوله برق
به طور کلی استفاده از بست لوله برق در تجهیزات برقی ساختمان ها و صنایع سبب می شود که تا سرعت اجرای لوله کشی به طور قابل توجهی افزایش پیدا کند. در گذشته عمدتا برای اتصال لوله های برق به دیوار و یا سقف از جوشکاری استفاده می شد که زمان زیادی را می طلبید. از طرفی استفاده از بست لوله برق در اجرای لوله کشی سبب می شود تا امکان نصب کابل ها در هر موقعیت و مکانی فراهم باشد.
از دیگر مزایای استفاده از این بست ها در فرآیند اجرای تاسیسات برقی می توان به دوام و پایداری بسیار بالا اشاره کرد. به کارگیری ورق های فولادی گالوانیزه شده در ساختار این دسته از تجهیزات سبب می شود تا آن ها ضمن مقاومت در برابر خوردگی و سایش از استحکام بالایی برخوردار باشند. به همین دلیل استفاده از این تجهیزات سبب می شود تا طول عمر تجهیزات تاسیسات لوله کشی به طور قابل توجهی افزایش پیدا کند.