لوله برق استیل
لوله برق استیل یکی از تجهیزاتی است که امروزه در تاسیسات برقی کاربرد بسیار زیادی دارد. به طور کلی سیم ها و کابل هایی که در تاسیسات برقی مورد استفاده قرار می گیرند، در برابر عوامل خارجی از قبیل رطوبت و فشار مقاومت چندانی نداشته و آسیب می بینند. آسیب دیدن این تجهیزات علاوه بر آنکه تاسیسات برقی را با مشکلات جدی مواجه می کند، ممکن است خطرات جانی و مالی سنگینی به همراه داشته باشد.
به همین دلیل برای جلوگیری از آسیب دیدن سیم ها و کابل ها در تاسیسات برقی ساختمان ها و به ویژه صنایع از لوله برق استیل استفاده می شود. طراحی این لوله ها به گونه ای است که علاوه بر بهبود بخشیدن روند سیم کشی و کابل ها تاسیسات برقی، از ان ها در برابر عوامل خارجی نیز محافظت کند.
ویژگی های لوله برق استیل
این نوع از لوله برق به واسطه متریالی که در آن به کار رفته است توانمندی های بسیار زیادی دارد. به طور کلی فلز استیل آلیاژی از آهن و درصد معینی از کربن تولید می شود. به طور کلی حدود ۲ درصد از آهنی که برای تولید حجم معینی از آلیاژ استیل مورد استفاده قرار می گیرد را باید اتم های کربن تشکیل دهند.
عمدتا ماهیت اتم کربن به گونه ای است که خواص آلیاژ استیل را بهبود بخشیده و آن را در برابر رطوبت موجود در محیط مقاوم می سازد علاوه بر موارد ذکر شده از آنجایی که در ساختار فلز استیل، آهن وجود دارد، این فلز از استحکام بالایی برخوردار بوده و به همین دلیل لوله برق استیل در برابر عوامل و نیروهای خارجی از خود مقاومت بسیار خوبی نشان می دهد.
تفاوت لوله برق استیل و استنلس استیل
به طور کلی لوله برق استیل و استنلس استیل تفاوت های زیادی دارند که از جمله ان ها می توان به میزان درخشندگی این دو لوله اشاره کرد. به طور کلی میزان درصد کروم در لوله استنلس استیل بیشتر از لوله های استیل است، این لوله ها نسبت به لوله های استیل براق تر هستند.
از دیگر تفاوت های لوله های استنلس استیل و لوله های استیل می توان به مقاومت ان ها در برابر خوردگی و زنگ زدگی اشاره کرد. به طور کلی لوله های برق استنلس استیل آلیاژی از آهن و فلز کروم هستند. فلز کروم از جمله فلزاتی است که به طور ذاتی در برابر رطوبت از خود مقاومت بسیار زیادی نشان می دهد.
برای انکه لوله های استنلس استیل در برابر رطوبت مقاوم شوند، باید حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد از کروم تشکیل شده باشند. از اینرو با توجه به میزان کرومی که در ساختار لوله های استنلس استیل وجود دارد، می توان گفت مقاومت در برابر خوردگی لوله های استنلس استیل از لوله های معمولی استیلی بیشتر است.
نحوه تولید لوله استیل
از آنجایی که لوله های برق تحت فشارهای زیادی قرار دارند، عمدتا آن ها را از طریق رول کردن ورق های استیل تولید می کنند. در فرایند تولید لوله برق استیل؛ به کمک آلیاژ استیل تهیه شده ورق هایی با ابعاد و اندازه و ضخامت یکسانی تولید می شود.
این ورق ها تحت عملیات نورد قرار میگیرند تا استحکام لازم در آن ها ایجاد شود. در مرحله بعد ورق های استیل از طریق غلطک های بزرگ و سنگین رول شده و سپس دو لبه انتهایی ورق ها را از طریق فرآیند جوشکاری به یکدیگر متصل می شود. در نهایت با طی این فرایند لوله هایی با ابعاد و ضخامت دلخواه تولید می گردد.
اتصالات لوله برق استیل
به طور کلی تمامی لوله هایی که توسط تولیدکنندگان مطرح جهان تولید می شوند، از طول مشخصی برخوردار هستند. از این لوله ها که عمدتا به صورت شاخه ای به فروش می رسند، نمی توان به تنهایی در مسیرهای طولانی استفاده کرد. به همین دلیل شرکت های سازنده، اتصالات را تولید کرده اند که به کمک آن ها بتوان از سیم ها و کابل هایی که در مسیرهای طولانی و پر پیچ و خم تاسیسات برقی وجود دارند، محافظت کرد. از جمله مهمترین اتصالات لوله برق استیل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- زانویی ها
همانطور که میدانید اکثر مسیرهای سیم کشی و کابل کشی تاسیسات برقی موجود در صنایع و ساختمان ها از پیچ و خم های فراوان تشکیل شده است. زانویی ها به مجریان تاسیسات برقی کمک می کنند که مسیرهایی که دارای پبچ و خم های فراوان هستند را لوله کشی کنند. این دسته از اتصالات لوله برق استیل که در دو نوع ۴۵ و ۹۰ درجه در بازار موجود هستند، می توانند از دو طرف به دو لوله متصل شده و راستای مسیر لوله کشی را تغییر دهند.
- بوشن ها
این دسته از اتصالات لوله برق استیل به گونه ای طراحی شده اند که به کمک آن ها بتوان مسیرهای طولانی را لوله کشی کرد. به طور کلی دو طرف بوشن از داخل رزوه کاری شده است، از طریق پیچ به دو سر انتهایی لوله استیل متصل می شود. به این ترتیب دو شاخه هم اندازه را که دارای سطح مقطع یکسانی نیز هستند، را به یکدیگر متصل می کند. توجه داشته باشید که بوشن ها تنها می توانند دو لوله یکسان را به یکدیگر متصل کنند و توانایی اتصال لوله هایی با سطح مقطع متفاوت را ندارند.
ویژگی های اتصالات لوله استیل
به طور کلی اتصالاتی که برای لوله های برق استیل طراحی و تولید شده اند، استحکام بالایی داشته و در برابر نیروهای خارجی و شکستگی از خود مقاومت بسیار زیادی نشان می دهند. همچنین این دسته از اتصالات لوله برق استیل به واسطه متریالی که در آن ها به کار گرفته شده است، در برابر ضربه مقاوم هستند.
از طرفی به واسطه کربن موجود در ساختار ماده سازنده آن ها، اتصالات لوله استیل در برابر رطوبت و خوردگی مقاوم بوده و دیرتر آسیب می بینند. یکی دیگر از ویژگی اتصالات لوله استیل برق، صاف و صیقلی بودن جداره های درونی است.
این ویژگی باعث می شود که مجریان تاسیسات برقی در هنگام اجرای کابل کشی و یا سیم کشی با مشکلات جندانی روبرو نشوند. به طور کلی اتصالات لوله برق استیل در برابر لرزش و ارتعاشات مقاوم بوده و به این ترتیب می توان از آن ها در محیط های با ارتعاش بالا استفاده نمود.