لوله فلکسی خرطومی چیست و چه کاربردی دارد؟
لوله فلکسی خرطومی از جمله پرطرفدارترین تجهیزات موجود در صنعت است که به دلیل قابلیت ها و ویژگی هایی که دارد، به طور گسترده در تاسیسات برقی ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی سیم ها و کابل هایی که در تاسیسات برقی ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرند، به خودی خود آسیب پذیر بوده و در اثر عوامل خارجی به راحتی از بین می روند.
به همین دلیل عمدتا به منظور محافظت از آن ها، از تجهیزاتی مانند لوله فلکسی خرطومی استفاده می شود. این لوله ها در برابر عوامل خارجی از خود مقاومت بسیار زیادی نشان داده و به خوبی از سیم ها و کابل ها محافظت می کند. از جمله مهمترین دلایل محبوبیت این دسته از تجهیزات می توان به انعطاف پذیری آن ها اشاره کرد. به طور کلی این لوله ها دارای انعطاف پذیری بسیار بالایی بوده و در مسیرهای پر پیچ و خم، عملکرد قابل قبولی را از خود ارائه می دهند.
کاربرد لوله فلکسی خرطومی
لوله فلکسی برق به دلیل استحکام بالا و انعطاف پذیری بسیار بالایی خود، در صنعت کاربرد بسیار زیادی پیدا کرده است. در صنایع عمدتا از این دسته از تجهیزات به منظور محافظت از سیم ها و کابل های روکار تاسیسات برقی چه در محیط های روباز و چه در محیط های مسقف استفاده می شود. در صنایع ساختمان سازی عمدتا از لوله های خرطومی به عنوان محافظ سیم ها و کابل های دوربین و همچنین داکت اسپلیت ها استفاده می شود. این تجهیزات به سبب انعطاف پذیری بسیار بالایی که دارند، در مسیر های پیچیده عملکرد خوبی داشته و به راحتی نصب می شوند.
مزایا و معایب استفاده از لوله فلکسی خرطومی
این مدل از تجهیزات به کار رفته در تاسیسات برقی ساختمان ها علاوه بر انعطاف پذیری بسیار بالا، استحکام بسیار مناسبی را از خود نشان داده و قادر است وزن کابل هایی با سطح مقطع زیاد را تحمل کند. این تجهیزات در برابر فشار و سایش مقاومت بسیار خوبی دارند. به دلیل انکه متریال اصلی لوله فلکسی خرطومی عمدتا فولاد گالوانیزه شده در نظر گرفته می شود، این لوله ها در برابر خوردگی و رطوبت از خود مقاومت بسیار خوبی نشان می دهند.
این تجهیزات قادر هستند الکتریسیته ساکن را به نحو مطلوبی به زمین منتقل کرده و از بروز حوادث جانی و مالی جلوگیری کند. اما این لوله ها در برابر فشارهای زیاد و ضرباتی با شدت بسیار بالا از خود مقاومت چندانی نشان نمی دهند.
انواع لوله فلکسی خرطومی
به طور کلی لوله های فلکسی بر حسب نوع کاربرد و عملکردی که از خود به معرض نمایش می گذارند، به دو دسته کلی لوله فلکسی روکش دار و لوله فلکسی بدون روکش تقسیم بندی می شوند که در ادامه به بیان ویژگی های هر یک خواهیم پرداخت :
لوله فلکسی برق روکش دار
به طور کلی به منظور افزایش مقاومت لوله فلکسی خرطومی در برابر رطوبت و خوردگی در ساختار این مدل از تجهیزات برقی، روکشی از جنس پی وی سی در نظر گرفته می شود. مواد به کار رفته در این روکش علاوه بر آنکه در برابر آب و رطوبت از خود مقاومت بسیار خوبی نشان می دهند، در برابر آتش سوزی و درجه حرارت های بالا نیز از کابل ها و سیم های موجود در تاسیسات برقی محافظت می کنند.
به طور کلی پی وی سی ها در صورت افزایش دما، ماده ای تحت عنوان HCL از خود متصاعد می کنند. این گاز سنگین تر از هوا بوده و به محض آزاد شدن اطراف لوله ها را می پوشاند و از رسیدن اکسیژن به سطح لوله ها جلوگیری می کند. به طور کلی ویژگی ها و مزایای لوله خرطومی روکش دار سبب شده تا علاوه بر امکان استفاده از این مدل از تجهیزات برقی در محیط های سرپوشیده، بتوان از آن ها در محیط های روباز نیز استفاده نمود.
لوله فلکسی برق بدون روکش
از دیگر انواع لوله فلکسیبل می توان به لوله فلکسی بدون روکش اشاره کرد. در ساختار این دسته از تجهیزات برقی، از روکش پی وی سی و یا عایق حرارتی استفاده نشده است. به همین دلیل این مدل از لوله های فلکسیبل در برابر رطوبت و درجه حرارت های بالا، مقاومت کمتری از خود به معرض نمایش می گذارند. معمولا به منظور افزایش مقاومت این نوع از لوله ها در برابر خوردگی و افزایش استحکام آن ها از فولاد گالوانیزه شده و یا آلومینیوم استفاده می شود.
این متریال ها علاوه بر داشتن استحکام بسیار بالا، مقاومت بسیار خوبی در برابر خوردگی دارند. به طور کلی با توجه به ویژگی های این محصول، عمدتا از لوله فلکسی خرطومی، در محیط های سرپوشیده و مسقف استفاده می شود.
اتصالات و تجهیزات جانبی لوله فلکسی خرطومی
گلند لوله فلکسی
از جمله اتصالات پر کاربرد لوله های فلکسیبل می توان به گلندها اشاره کرد. به طور کلی لوله های خرطومی به خودی خود در برابر آب و رطوبت از خود مقاومت نشان داده و از نفوذ آن ها به درون خود جلوگیری نی کنند. اما در محل اتصال این لوله ها به جعبه تقسیم ها و یا سایر تجهیزات موجود در تاسیسات برقی ساختمان ها و صنایع، امکان نشتی و نفوذ آب وجود دارد. به همین دلیل عمدتا در چنین مواقعی از گلندها استفاده می شود. این تجهیزات دارای دو بخش متفاوت بوده و از نفوذ و نشتی آب به درون لوله فلکسی و جعبه تقسیم جلوگیری می کنند.
از دیگر تجهیزات پر کاربرد در تاسیسات برقی صنایع و ساختمان ها می توان به بست های لوله فلکسی اشاره کرد. به طور کلی لوله های فلکسی عمدتا به صورت روکار و در ارتفاعات نصب می شوند. به همین دلیل باید به دیوار ها و یا سقف ها متصل شوند. از جمله تجهیزاتی که وظیفه نگهداری این لوله ها را بر عهده دارند، بست ها هستند. بست ها وظیفه دارند لوله فلکسی خرطومی را به همراه متعلقات آن ها به دیوار و یا سقف متصل کنند.
عمدتا تعداد و اندازه ها بست ها با توجه به طول مسیر و نیز اندازه و سایز لوله فلکسی خرطومی تعیین می شود. به همین دلیل این بست ها در سایز ها و اندازه های گوناگون در بازار موجود هستند.