اتصالات سینی کابل و لدر
اتصالات سینی کابل و لدر از جمله بخش های مهم اجرای تاسیسات برقی ساختمان ها و صنایع به شمار می آیند. به طور کلی سینی کابل و لدر تجهیزاتی برای حفاظت از سیم ها و کابل های موجود در تاسیسات برقی ساختمان ها به شمار می روند.
استفاده از سینی کابل و لدر باعث می شود که اعمال تغییرات در سیستم تاسیسات برقی صنایع و یا تعویض آن ها به راحتی انجام بپذیرد. مضاف بر آن استفاده از این نوع تجهیزات برقی باعث می شود که میزان سطح تماس سیم ها و کابل ها با هوای محیط افزایش پیدا کند. به این ترتیب از داغ شدن بیش از حد سیم ها جلوگیری خواهد شد.
انواع اتصالات سینی کابل و لدر
همانطور که گفته شد سینی کابل و لدر برای سیم کشی و کابل کشی بسیار مناسب هستند و بخش های مختلف تاسیساتی مرتبط با برق را به یکدیگر متصل می کنند. اما در بیشتر مواقع با توجه به شرایط و فضای موجود نیاز به تغییر مسیر سینی کابل ها وجود دارد. به طور کلی اتصالات سینی کابل و لدر، بخش های مختلف این تجهیزات برقی را به یکدیگر متصل کرده و مسیرهای جدیدی را ایجاد می کنند.
از جمله اتصالات سینی و لدر می توان به ساپورت های دیواری و یا سقفی، براکت ها، خم افقی ۹۰ درجه، چهار راه افقی، تبدیل افقی، سه راهی افقی، خم عمودی سینی کابل، تقسیم کننده سینی کابل و در نهایت کاور اتصالات سینی کابل و لدر اشاره کرد.
نقش ساپورت های سقفی و دیواری در اتصالات سینی کابل و لدر
به طور کلی پایه ها و ساپورت های مورد استفاده در اجرای سینی کابل و لدر، وظیفه نگه داشتن سینی کابل را بر عهده دارند. پایه های دیواری جهت اتصال سینی کابل در نزدیکی دیوار به کار گرفته می شوند و پایه های سقفی جهت اجرای سینی کابل و لدر در زیر سقف به کار گرفته می شوند.
طراحی این نوع از اتصالات سینی و لدر به گونه ای است که ارتفاع مورد نیاز در زیر سقف برای عبور سیم ها و کابل ها قابل تنظیم باشد. از آنجا که ساپورت های سقفی وظیفه نگهداری وزن زیاد کابل ها و همچنین سینی کابل را بر عهده دارند، باید سقفی که از آن به عنوان تکیه گاه استفاده می کنند، مقاومت کافی را دارا باشد. به همین دلیل این ساپورت ها عموما در ساختمان هایی به کار گرفته می شوند که دارای سقف بتنی یا عرشه فولادی هستند
به طور کلی پایه های سقفی به دو دسته بیس پلیت و ستون L یا U شکل تقسیم بندی می شوند. در صورتی که وزن کابل ها و سیم های موجود بر روی سینی کابل و لدر زیاد باشد، عمدتا از پایه های U شکل استفاده می گردد و در صورتی که وزن زیادی بر روی پایه ها قرار نداشته باشد، از پایه های L شکل استفاده می شود. ضخامت این نوع از اتصالات سینی کابل و لدر عمدتا بر اساس جرم و وزن کابل های قرار گرفته بر روی آن ها تعیین می گردند.
نقش ردیوسرها، joint ها و تبدیل ها در اتصالات سینی کابل و لدر
زمان که حجم کابل های ورودی به مسیر سینی کابل بیش از حد زیاد شود، باید از سینی کابل هایی با ظرفیت بالا استفاده گردد. به این ترتیب با اتصال سینی کابل بزرگتر به سینی کابل قبلی از طریق پیچ و مهره می توان فضای بیشتری را اشاره کرد. به این دسته از اتصالات ردیوسر گفته می شود.
دسته دیگری از اتصالات هستند که وظیفه دارند دو سینی کابل یکسان را به یکدیگر متصل کنند. به این اتصالات Joint گفته می شود. همانطور که می دانید طول سینی های کابل و لدر ها محدود است و در مسیر های طولانی نیاز است که چندین سینی کابل به یکدیگر متصل گردند.
این نوع از اتصالات سینی کابل و لدر با استفاده از پیچ و مهره دو سینی کابل را به یکدیگر مرتبط کرده و باعث ایجاد مسیری با طول بیشتر می شوند. یه طور کلی تبدیل ها به منظور کاهش هزینه ها و افزایش زیبایی به کار برده می شوند. چرا که نیازمندی سیستم سینی کابل و لدر را به اتصالات بزرگتر برطرف می سازد.
نقش زانو ها و چند راهی ها در اتصالات سینی و لدر
هنگامی که دو یا چند مسیر سینی کابل به یکدیگر می رسند برای اتصال آن ها به یکدیگر عمدتا از زانویی ها و سه یا چند راهی ها استفاده می گردد. در بسیاری از موارد برای اتصال بخش های مختلف ساختمان و یا دستگاه های صنعتی نمی توان به طور مستقیم سینی کشی کرد. چرا که در مسیرهای موجود عمدتا پیچ و خم هایی وجود دارد.
زانویی های ۹۰ درجه و ۴۵ درجه ازجمله اتصالات سینی کابل و لدر هستند که وظیفه دارند در مسیر سینی کابل تغییر جهت ایجاد کنند. به این ترتیب بخش های مختلف ساختمان و دستگاه های صنعتی به راحتی به یکدیگر متصل می شوند. به طور کلی زانو های ۹۰ درجه به دو دسته زانوهای افقی و زانوهای عمودی تقسیم بندی می شوند.
زانوهای افقی وظیفه تغییر جهت در راستای افقی بر عهده دارند. اما زانوهای عمودی وظیفه دارند مسیر سینی کابل را از حالت افقی به حالت عمودی تغییر دهند. این دست از اتصالات سینی و لدر سیم ها و کابل های ی که از زیر سقف عبور کرده اند را به سطح زمین می رساند.
در هنگام اجرای سینی کابل و لدر باید به چه نکاتی توجه کرد؟
پیش از بتن ریزی محل اجرای نصب و اجرای سینی کابل در نظر گرفته می شود سپس سینی کابل از طبقه آخر به طبقه اول اجرا می گردد. نکته دیگری که در هنگام اجرای سینی کابل و لدر باید به آن توجه کرد، جداسازی قسمت فشار قوی از قسمت فشار ضعیف است. به طور کلی این قسمت ها به صورت موازی در کنار یکدیگر قرار می گیرند.
کابل هایی که به طور کلی بر روی سینی کابل قرار می گیرند عموما از طریق بست کمربندی به سینی کابل متصل می شوند. نکته دیگری که پیش از اجرای سینی کابل باید به آن توجه کرد، میزان رطوبت موجود در محیط است. در صورتی که رطوبت موجود از حد مجاز تجاوز کرده باشد، در سینی کابل و لدر خوردگی ایجاد می شود.
به همین دلیل در چنین شرایطی از سینی کابل گالوانیزه استفاده می گردد. چرا که این نوع از سینی کابل ها به دلیل فرآیند به خصوص ساخت، از خود در برابر رطوبت مقاومت نشان داده و دیرتر آسیب می بینند. باید در نظر داشته باشید که اتصالات سینی کابل و لدر نیز در صورتی که در مجاورت با رطوبت قرار داشته باشند، باید از جنس فولاد گالوانیزه باشند تا طول عمر آن ها افزایش پیدا کند.