سیم کشی برق ساختمان

سیم کشی برق ساختمان

نقش لوله ها در سیم کشی برق ساختمان

به طور کلی آنچه که باعث هدایت و مسیریابی سیم های برق در یک سازه ساختمانی می شود لوله های پلیمری و بعضاً لوله های فولادی برق می باشد. معمولاً در سازه های مسکونی از لوله های توکار پلیمری مانند لوله pvc برق استفاده می شود. این لوله ها انواع و اقسام مختلفی دارد. ممکن است از لوله های پلیمری سخت استفاده شود و یا اینکه از لوله های خرطومی توکار به کارگیری شود. هر دوی این نمونه ها کارایی خاص خود را دارند و می توانند در بهترین شرایط یک حفاظت فیزیکی ایده آلی را برای سیم های برق فراهم کنند.

اصولاً بدون استفاده از لوله ها عملیات سیم کشی برق ساختمان ممکن نیست. زیرا شما نمی توانید بستر مناسبی برای هدایت سیم های برق داشته باشید. لوله ها در بلند مدت می توانند یک ساختار حمایتی و پشتیبانی برای سیم های برق داشته باشند. همانطور که می دانید سیم ها دارای یک غشای خارجی آسیب پذیر می باشند که حتماً باید از یک شبکه لوله ای یکپارچه برای حمایت از آنها استفاده کنیم.

در معماری های ساختمان قبل از آن که فرایند سیم کشی برق ساختمان انجام شود ابتدا لوله ها در مسیرهای تعیین شده قرار گرفته می شوند، سپس سیم ها، جعبه های اتصال، فیوزها و همچنین پریز های برق مورد استفاده قرار می گیرند.

سیم کشی برق ساختمان روکار یا توکار

اینکه شما سیم کشی برق ساختمان را به حالت روکار یا توکار است انتخاب کنید بستگی به نوع پروژه شما دارد. در اغلب اوقات در فرایند ساخت و ساز و همچنین معماری ساختمان مهندسین ترجیح می دهند سیم کشی ساختمان به حالت توکار توسط لوله های داخلی در ساختمان انجام شود. این معیار در واقع یک روتین استاندارد در پروژه های ساخت و ساز محسوب می شود. در واقع همه مسیر های لوله گذاری برای ساختمان مشخص است. پیمانکاران اطلاع کامل از نقاط قرار دادن لوله های برق دارند.

اما در برخی از مواقع ممکن است یک پروژه سیم کشی جداگانه بعد از اتمام ساخت سازه نیاز باشد که انجام شود. در چنین شرایطی شما نمی توانید مجددا سازه ساخته شده را کنده کاری یا شیار زنی کنید تا بتوانید از لوله های برق استفاده کنید. البته انجام شیار زنی در ساختمان و دیواره های سازه قابل انجام است اما این اقدام هم زمان بیشتری می گیرد و همین که شما باید هزینه بیشتری متحمل شوید. یک راه حل دیگری نیز وجود دارد و آن استفاده از داکت برق می باشد.

داکت ها محفظه های pvc و پلیمری هستند که به حالت روکار بر روی دیواره سازه قرار می گیرند و سیم ها در داخل این داکت ها در مسیرهای تعیین شده هدایت می شوند. استفاده از داکت چندین مزیت عمده دارد و آن صرفه جویی در زمان و هزینه شماست. اگرچه ممکن است نسبت به حالت توکار قابل رویت باشند اما سرعت کار شما در سیم کشی برق ساختمان افزایش خواهد یافت.

سیم کشی برق ساختمان روکار یا توکار

ترسیم نقشه سیم کشی برق ساختمان قبل از شروع کار

با توجه به اینکه پروژه سیم کشی برق ساختمان یک اقدام حیاتی و ضروری می باشد حتماً باید استانداردهای لازم را در این خصوص انجام دهیم. یکی از این استانداردها ترسیم نقشه سیم کشی برق می باشد. شما نمی توانید بدون تدارک نقشه جامع فرایند سیم کشی را آغاز کنید. درواقع شما باید اطلاع کامل از تعداد انشعابات، مسیرهای سیم کشی و همچنین نتیجه پروژه داشته باشید تا بتوانید به تهیه مقدار مواد اولیه، متراژ آنها و همچنین تعداد اتصالات بپردازید. معمولاً افرادی که در این زمینه تخصص های لازم را دارند صلاحیت طراحی و ترسیم نقشه و همچنین برنامه ریزی دقیق برای شروع کار را دارند.

سیم کشی برق ساختمان علیرغم آنکه می تواند یک اقدام سودمند در جهت مجهز کردن یک سازه مسکونی، تجاری و یا حتی صنعتی باشد. در طرف مقابل می تواند خطراتی را نیز برای شما به همراه داشته باشد. اگر اتصالات برق به درستی برقرار نشود و یا فیوز ها در مسیر های اشتباه جایگذاری شوند و یا اینکه سیم های برق به صورت جابجا اتصال یابند در این صورت پس از برقراری جریان برق ممکن است با خطرات آتش گرفتن کابل های برق و مواردی از این قبیل روبه‌رو شوید که خسارت و هزینه بسیار زیادی را متحمل شما خواهد کرد. به همین دلیل توصیه می شود با رعایت موارد ایمنی فرایند کار را آغاز کنید.

اهمیت استفاده از استادکار در پروژه سیم کشی

به هیچ عنوان سیم کشی برق ساختمان را بر عهده افراد تازه کار و مبتدی نسپارید. زیرا در آن صورت ممکن است هزینه ای که به منظور سیم کشی پرداخت کرده‌اید از طریق ایجاد خسارات پرهزینه تر کاملاً هدر رود. افرادی که در این حوزه تخصص دارند علیرغم آنکه چندین پروژه اساسی را با موفقیت به پایان رسانده اند، تجربه کافی در زمینه سیم کشی برق ساختمان را دارند. از طرفی این افراد آموزش های لازم را به صورت کاملا فنی گذرانده اند و حتی دارای مدارک فنی داخلی از سازمان های فنی حرفه ای کشور میباشند.

عموما پروژه های سیم کشی برق ساختمان بستگی به نوع سازه شما دارد. یعنی نمی‌توان اقداماتی که در سیم کشی سازه های صنعتی انجام می شود را با سازه های مسکونی یکسان دانست. اگرچه ممکن است در برخی اقدامات ابتدایی با یکدیگر یکسان باشند اما در اجرای انشعابات و همچنین مقدار مسیرهای سیم کشی، سازه های صنعتی گستردگی خاص خود را دارند و معمولاً پرهزینه تر نیز هستند.

همچنین اجرای سیم کشی غالبا مختص سیم های برق نمی باشد زیرا در برخی از مواقع ممکن است سیم کشی کابلهای داده یا تلفن و همچنین شبکه های حفاظتی باشد. به همین دلیل پیچیدگی فرایند سیم کشی بستگی به محل مورد نظر و گستردگی کار دارد. در همه این موارد استادکاران سیم کشی تبحر و اطلاعات لازم را در شروع و به پایان رساندن موفق پروژه دارند. به همين دلیل همواره پیشنهاد می شود از این افراد استفاده کنید.

اهمیت استفاده از استادکار در پروژه سیم کشی

استانداردهای سیم کشی برق ساختمان

فاصله ها

  • فاصله کلیدها از کف تمام شده ساختمان باید بین ۱۱۰ تا ۱۲۰سانتیمتر باشد .
  • فاصله ی پریزهای برق, تلفن و آنتن از کف باید بین ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر باشد .
  • فاصله ی جعبه فیوز از کف ساختمان باید بین ۱۵۰تا ۱۷۰ سانتیمتر باشد .
  • فاصله جعبه فیوز از لوله های آب و گاز باید ۱ متر باشد .
  • فاصله ی پنل و گوشی آیفون از کف باید ۱۴۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر باشد .
  • فاصله ی آویز لامپ ها از سقف ساختمان باید ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر باشد .
  • فاصله ی کلیه قوطی ها از چهارچوب در باید بین ۱۵ تا ۲۵ سانتیمتر باشد .

سطح مقطع سیم ها

  • سطح مقطع سیم های روشنایی ۱٫۵ و سیم های پریز ۲٫۵ و سیم های برق اصلی ۴ میلیمتر مربع می باشد .
  • سطح مقطع سیم های کولر آبی ۲٫۵ و سیم های کولر گازی ۴ میلیمتر مربع می باشد .

اهمیت استفاده از استادکار در پروژه سیم کشی

ظرفیت فیوزها

  • ظرفیت فیوزهای روشنایی ۱۰, فیوزهای پریز ۱۶ , فیوز کولر گازی و فیوز اصلی ۲۰ , فیوز کنتور ۲۵ می باشد .
  • در آشپزخانه ها اصولا باید به مکان هایی که نیاز به پریز برق دارند توجه کرد به طور مثال جای قرار گیری ماشین لباس شویی. برای اینکه بدانیم وسایل برقی آشپزخانه در چه مکان هایی قرار می گیرند می توان به نقشه همان ساختمان که توسط مهندس ساختمان کشیده شده است مراجعه کرد. اگر نقشه در دسترس نبود می توان از معمار و یا عوامل دیگر ساختمان پرسید

مکان هایی که باید مشخص شوند(جهت قرار دادن پریزها)

  • مکان قرار گیری لباس شویی
  • مکان پکیج(در صورت دارا بودن)
  • مکان یخچال
  • مکان اجاق گاز
  • بقیه ی مکان ها می تواند طبق نقشه ساختمان و یا به سلیقه برقکار پریز کار گذاشته شود .

نکات مهم:

  • پریزهای مختص لباسشویی و اجاق باید در ارتفاع پایین نصب شوند .
  • از پریز اجاق باید یک برق(فاز و نول)به صورت مستقیم برای هود کشیده شود .
  • یک پریز تلفن و همچنین یک پریز برق نیز باید در قسمت اوپن و روی دیوار قرار داده شود .
  • کلید سقفی آشپزخانه باید نزدیک ورودی آن باشد .
  • در اطراف ظرفشویی نباید هیچ پریزی نصب نمود .

ذکر این نکته ضروری است که چون آشپزخانه ها با سرامیک پوشیده می شوند نیازی به کندن جای قوطی ها نیست و با دانستن کف تمام شده آشپزخانه(کف آشپزخانه معمولا بالاتر از کف پذیرایی می باشد) اقدام به قرار دادن قوطی های پریز کرد . معمولا در آرک آشپزخانه چراغ های هالوژن تعبیه می شود با یک کلید مجزا . فیوز خط آشپزخانه ۱۶ آمپر باشد
برای سیم کشی پذیرایی می توانیم دو خط مجزا اجرا نماییم بدین شکل که یک خط مربوط به پریزها و خط دیگر مربوط به کلیدها.

دریافت مشاوره از شرکت پتروکاسپین

شرکت پتروکاسپین علی رغم آنکه می تواند تجهیزات و قطعات لازم در جهت سیم کشی برق ساختمان را مانند انواع لوله خرطومی برق، لوله های pvc و لوله فولادی برق برای شما تامین کند، می تواند مجموعه ای از مشاوره های اساسی را در جهت داشتن یک سیم کشی ساختمانی موفق به شما ارائه دهد. بنابراین شما می توانید از طریق تماس با شرکت پترو کاسپین مراحل اجرای پروژه خود را به راحت ترین شکل ممکن آغاز و به پایان برسانید.

جهت مشاوره و خرید محصول می توانید با مشاوران و کارشناسان مربوطه تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت خرید آنلاین انواع محصولات شرکت پتروکاسپین به سایت اینترنتی pcp.ir مراجعه نمایید.

مشاوره و خرید : ۰۲۱۴۱۸۰۵