لوله آهنی نازک چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
لوله آهنی نازک از جمله تجهیزات پر طرفدار در صنایع است که به علت قابلیت های و ویژگی های به خصوصی که دارد، دامنه کاربرد آن روز به روز افزایش پیدا کرده است. عمدتا این تجهیزات برقی ساختمان ها و صنایع وظیفه دارند از کابل ها و سیم های برقی در برابر عوامل خارجی نظیر اجسام تیز و برنده، اشعه ماورا بنفش خورشید و رطوبت محافظت نماید. به این ترتیب لوله فلزی نازک می تواند به طور موثر در طول عمر تجهیزات و ادوات برقی موجود در صنایع و یا ساختمان ها تاثیر گذار باشد.
ویژگی های لوله آهنی نازک
به طور کلی فرآیند تولید این دسته از تجهیزات سبب شده تا ویژگی های ساختاری لوله های آهنی به طور قابل توجهی بهبود پیدا کند. از جمله ویژگی های این دسته از تجهیزات برقی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت بالا در برابر خوردگی و پوسیدگی
- مقاومت در برابر ضربات عوامل خارجی
- وزن بسیار پایین
مزایای استفاده از لوله آهنی نازک
ویژگی ها و خصوصیات ویژه لوله آهنی نازک سبب تمایز این دسته از تجهیزات با سایر لوله های فلزی شده است. از جمله مزایای استفاده از این تجهیزات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرعت نصب بالا
- قیمت مناسب
- طول عمر بالا
- سهولت در کابل کشی و سیم کشی
- هزینه های تعمیر و نگهداری بسیار پایین
فرآیند تولید لوله فلزی نازک
به طور کلی لوله های نازک از ضخامت جداره بسیار کمتری نسبت به سایر لوله های موجود در بازار برخوردار بوده و به همین دلیل وزن بسیار پایینی دارند. به منظور تولید این دسته از تجهیزات، ورق های فولادی با ضخامت بسیار کم و مناسب انتخاب می شود. این ورق ها در اثر عبور از غلطک های سنگین سطح مقطع دایره ای شکل پیدا می کند.
اما از آنجایی که دو لبه انتهایی ورق های مورد استفاده به یکدیگر متصل نیستند، پس از عملیات رولینگ، ورق ها تحت عملیات جوشکاری قرار می گیرند. تا به این واسطه دو لبه انتهایی ورق ها به یکدیگر متصل شده و لوله تولید گردد. پس از اتمام این فرآیند لوله ها، گالوانیزه می شوند تا به این واسطه طول عمر و دوام آن ها افزایش پیدا کند.
نحوه آبکاری لوله آهنی نازک
به منظور آبکاری لوله نازک، پس از آماده سازی ورق های فولادی و اتمام فرآیند جوشکاری، لوله های در حوضچه های فلز روی مذاب غوطه ور می شوند. از آنجایی که دمای فلز روی مذاب در این حوضچه حدود ۴۵۰ درجه سانتی گراد است، اتم های ورق فولادی از یکدیگر گسسته شده و اتم های فلز روی جایگزین آن ها می شوند.
دمای بالای این فرآیند سبب می شود تا فلز روی تا عمق مناسبی از ورق های فولادی نفوذ کند. به این ترتیب مقاومت ورق های در برابر رطوبت و خوردگی به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرده و طول عمر آن ها بیشتر می شود.
اتصالات و متعلقات لوله فلزی نازک
به طور کلی اتصالات در سیستم های لوله کشی نقش بسیار موثری دارند. این تجهیزات می توانند مسیر لوله کشی را به نحو مطلوبی تغییر داده و مسیر مورد نظر را ایجاد کنند. از جمله اتصالات لوله آهنی نازک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
زانویی ۴۵ و ۹۰ درجه
از جمله اتصالات پر کاربرد در تاسیسات لوله کشی می توان به زانویی ها اشاره کرد. به طور کلی این دسته از تجهیزات وظیفه دارند، راستای مسیر لوله کشی را تغییر می دهد.
تبدیل ها
از دیگر اتصالات لوله آهنی نازک می توان به تبدیل ها اشاره کرد. این نوع از اتصالات وظیفه دارند تا لوله هایی با سطح مقطع متفاوت را به یکدیگر متصل نمایند. تبدیل ها عمدتا بر اساس نوع و سایز لوله آهنی نازک طراحی و تولید شده و عمدتا یک سر آن ها، سایز بزرگتری دارد.
بوشن ها از جمله اتصالات پرکاربرد موجود در صنایع به شما می روند. عمدتا لوله ها بر اساس استاندارد های مطرح جهانی طراحی می شوند. به همین دلیل هر کدام از آن ها دارای ابعاد و اندازه های مشخصی بوده و نمی توانند مسیرهای طولانی را ساپورت کنند.
به همین دلیل عمدتا مجریان برای اجرای مسیرهای طولانی لوله کشی، از بوشن ها استفاده می کنند. این نوع از اتصالات برخلاف تبدیل ها وظیفه دارند لوله های هم سایز را به یکدیگر متصل نمایند.
از جمله مهمترین متعلقات لوله آهنی نازک می توان به بست ها اشاره کرد. به طور کلی این دسته از تجهیزات وظیفه دارند تا امکان اجرای مسیرهای لوله کشی را از اطراف دیوار ها و یا زیر سقف ها برقرار کنند. این بست ها با طراحی به خصوص خود قادر هستند لوله ها را به خوبی به دیوار ها متصل نمایند. عمدتا در فرآیند تولید بست لوله آهنی نازک از متریال هایی مقاوم در برابر رطوبت و مستحکم استفاده می شود.
نکاتی که پیش از خرید لوله آهنی نازک باید مد نظر قرار داد!
به طور کلی لوله های فلزی نازک در کنار مزایای و کاربرد های بسیار زیادی که دارند، از معایب متعددی نیز برخوردار هستند که پیش از خرید آن ها باید مورد توجه قرار گیرد. نازک بودن این لوله ها اگر چه وزن و قیمت تجهیزات برقی ساختمان ها را به طور قابل توجهی کاهش می دهد اما امکان خم کردن لوله ها را از مجری سلب می کند.
چرا که این لوله ها به عات جدار نازکی که دارند، در اثر اعمال نیروی خمشی دچار آسیب دیدگی می شود. از طرفی روکش گالوانیزه موجود در ساختار این دسته از تجهیزات اگرچه از آن ها در برابر رطوبت و خوردگی محافظت می کند، اما امکان شکل دهی را از آن ها سلب کرده و تا حدس وزن سازه ها را افزایش می دهد. اما همچنان وزن این لوله ها نسبت به لوله های جداره ضخیم بسیار کمتر است.
در مجموع با توجه به ویژگی ها و قابلیت های لوله آهنی نازک و معایب آن می توان گفت که این دسته از تجهیزات جایگزین بسیار مناسبی برای لوله های فلزی ضخیم به شمار می روند. چرا که این لوله ها ضمن مقاومت در برابر خوردگی و نیز داشتن استحکام، از قیمت بسیار پایین تری نیز برخوردار هستند به همین دلیل استفاده از این تجهیزات به طور قابل توجهی کاهش در هزینه ها صرفه جویی می کند.